Rośnij jak na drożdżach. Pielęgnacja włosów drożdżami

Wyjmij drożdże z kuchennej szafki i nałóż na włosy! Po co? Są bogatym źródłem mikroelementów potrzebnych skórze i włosom. Przekonaj się, że drożdże mogą się okazać zbawieniem również dla Twoich włosów.

wlosy.jpgNie od dziś wiadomo, że najbardziej pozytywny wpływ na włosy mają te substancje, które występują naturalnie w przyrodzie. Właśnie dlatego chętnie sięgamy po oleje na włosy, kosmetyki pielęgnacyjne z ekstraktami roślinnymi albo inne substancje, które kryją się w naszych kuchennych szafkach np. mleko, miód lub zioła. Czemu by nie nałożyć drożdży na włosy?

Co zawierają naturalne drożdże?

Świeże drożdże (odpadają te suszone i sproszkowane) są bogatym źródłem mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania włosów. Znajdziemy w nich m.in.:

– niezbędne aminokwasy i składniki odżywcze,
– sole mineralne (najwięcej potasu, fosforu, sodu, wapnia i magnezu),
– witaminy z grupy B, witaminę E oraz biotynę itp.

Jaki wpływ na włosy mają drożdże?

Zawartość wielu korzystnych składników sprawia, że drożdże świetnie nadają się do pielęgnacji włosów. Równie chętnie wykorzystuje się je w ogólnej pielęgnacji cery i skóry całego ciała. Zajmijmy się jednak włosami. Świeże drożdże dają m.in.:

– wzmocnienie włosów od nasady,
– zahamowanie siwienia,
– przywrócenie sprężystości i blasku,
– leczenie łupieżu i łojotoku.

Najważniejsza zaleta drożdży kryje się jednak w znanym powiedzeniu, w którym coś „rośnie jak na drożdżach”. Stosowanie ich w pielęgnacji skutecznie przyspiesza wzrost włosów. Dzieje się tak z prostego powodu. Włosy rosną tym szybciej, im zdrowsze są. Drożdżowe wzmocnienie cebulek włosów daje im kopniaka do tego, aby przybierać na długości szybciej. Nie ma w tym żadnej magii.

Jak wykorzystać drożdże w pielęgnacji?

Drożdże można wykorzystać do robienia domowych maseczek, co jest najbardziej popularną metodą. Wówczas składniki odżywcze w nich zawarte najlepiej oddziałują na cebulki włosów. Niektóre kobiety stosują też kuracje polegające na regularnym piciu drożdży. Wiele osób może jednak odstraszyć zapach i nieprzyjemny smak tego produktu.